Daleki Wschód cz.1 – Japonia
Ze względu na swoje wyspiarskie położenie jej społeczeństwo jest jednolite pod względem narodowościowym, językowym, wyznaniowym i kulturowym. Prawie wszyscy posługują się językiem japońskim, który należy do najbardziej izolowanych języków świata, gdyż jest niepodobny do żadnego innego języka. Zapisuje się go jednocześnie trzema systemami pisma. Są to: znaki chińskie kandzi oraz dwa sylabariusze fonetyczne hiragana i katakana.
Ciekawostka:
Nazwę ” Kraj Wschodzącego Słońca” wymyślili Chińczycy, którym zawsze się zdawało, że słońce przychodzi ze strony japońskich wysp.
O kulturze tego pięknego kraju można by pisać bez końca. Jenak, aby post nie był za długi to w tej części skupię się na tradycyjnych strojach oraz kuchni Japonii.
Ubiór:
Kimono to tradycyjny ubiór japoński. Pierwotnie słowem kimono określano każde ubranie, później zaczęto je stosować tylko do konkretnego ubioru, który wciąż noszony jest przez kobiety, mężczyzn i dzieci. Co prawda nie ubiera się go na co dzień, tylko na „szczególne okazje”, którymi są np. ważne uroczystości, festyny, święta.
Kimono to ubiór o kroju prostym, w kształcie litery T, przypominający nieco szlafrok. Rękawy są długie i na całej długości bardzo szerokie – nawet do pół metra. Szata jest owinięta wokół ciała, przy czym lewa strona powinna być zawsze na wierzchu. Całość ubioru uzupełnia szeroki pas wiązany na plecach, zwany obi.
Na materiale, z którego jest wykonany bardzo często możemy zauważyć barwne wzory, które dają wspaniały efekt wizualny.
Kuchnia:
Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw.
Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej – z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami.
Tradycyjne dania w Japonii, których warto spróbować:
- Takoyaki – smażona na złoto kulka chrupiącego, puszystego, pszennego ciasta otaczająca kawałek ośmiornicy, z dodatkiem majonezu i obficie posypana wiórkami suszonego tuńczyka bonito.
- Onigiri – Danie to bazuje na ugotowanym ryżu, który zawijany jest zwykle w wodorosty „nori”.
- Udon – to rodzaj japońskich klusek robionych z białej mąki. Podawane są zarówno na ciepło jak i na zimno z różnego rodzaju dodatkami.
- Ramen – jest rodzajem chińskiej zupy z kluseczkami, która zawierać może różnorodne dodatki.
Ciekawostka:
Pierwotnie Ramen było potrawą chińską, jednak obecnie zostało w pełni „przystosowane” do kuchni japońskiej.
Na koniec podlinkuję wam stronę, na której znajduje się przepis na ramen:
http://www.obiezysmak.pl/ramen/