Dookoła Świata

Dookoła Świata to strona poświęcona kulturom całego globu. Dowiesz się na niej ciekawych informacji o tradycjach i kultach obcych krajów, a także co nieco o ich kuchni.


Czerwiec 11, 2017

Podróż po smakach Indii

Indie rządzą się swoimi prawami. Mają bardzo dziwne dla nas zwyczaje jak np:

  • Prawa ręka służy do jedzenia, lewa jest nieczysta i służy do higieny osobistej.
  • Targować należy się o wszystko. Dokonując poważniejszych zakupów wskazane jest zrobienie rekonesansu cen u różnych sprzedawców, wybranie najdogodniejszej opcji i potem targowanie się, na co czasem poświęca się nawet kilka godzin.
  • Wchodząc do świątyń hinduskich i meczetów, pamiętajcie o zdjęciu butów.

Jednak Indie mają swoje niezastąpione uroki takie jak przepyszne jedzenie, które jest znane na całym świecie.

W tym wpisie przyjrzymy się bliżej daniom tego jakże ciekawego kraju.

A więc zacznijmy od tego, że kuchnię indyjską wyróżnia korzystanie z największej ilości suszonych przypraw: goździków, papryki, chilli, gałki muszkatołowej, kopru, kminu, kozieradki itp. itd. . Hinduskie gotowanie wyróżniają niezliczone sposoby ich mieszania w curry.

Potrawy są ostre albo średnio ostre, smaki południa Indii są zwykle ostrzejsze od tych spotykanych na północy. Potrawy południowych Indii są zwykle wegetariańskie, na północy królują potrawy mięsne.

Dania pochodzenia indyjskiego:

  1. Samosy – to przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa, mięso kurczaka lub ser
  2. Curry – to danie ma tyle rozszerzeń w swoim smaku i nazwie, że trudno je zliczyć! A wszystko zależy tylko od gustów naszego podniebienia.
  3. Aloo Gobi – są to kalafior i ziemniaki w delikatnym curry.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *