Dookoła Świata

Dookoła Świata to strona poświęcona kulturom całego globu. Dowiesz się na niej ciekawych informacji o tradycjach i kultach obcych krajów, a także co nieco o ich kuchni.


Czerwiec 11, 2017

Przepis na Indyjskiego kurczaka tandoori

Składniki:

ok. 1 kg kawałków kurczaka z kością

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki startego świeżego imbiru

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

1 łyżeczka zmielonych nasion kozieradki (lub suszonych liści)

5 łyżek oleju z gorczycy

1,5 łyżeczki przyprawy garam masala

2 łyżeczki mielonego kminu

2,5 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku

2-4 łyżeczki tandoori masala lub papryki w proszku

1 łyżeczka soli

150 g gęstego jogurtu

Do podania: posiekana nać kolendry

Przepis na kurczaka

Umieścić kurczaka w misce (ew. usunąć skórę), dodać sok z cytryny, imbir i czosnek i wymieszać. Dodać kozieradkę i olej z gorczycy, obtoczyć mięso. Cały czas mieszając, dodać garam masala, kmin, kolendrę, chilli, tandoori masala (lub paprykę) i sól. Na koniec dodać jogurt i dobrze wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, można na całą noc. Wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć kurczaka na blachę (pozostałą marynatę wylać) i piec w górnej części piekarnika ok. 20 minut (nakłuć szpikulcem mięso w najgrubszym miejscu, wypływający sok powinien być przezroczysty). Przełożyć kurczaka na półmisek, posypać nacią kolendry i podawać z raitą. To danie jedno z czołowych dań z kuchni indyjskiej.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *